Marokkaanse bruiloft wedding design
Een Marokkaanse bruiloft is erg anders dan een Nederlandse bruiloft. Bij een Marokkaanse bruiloft komt er ook een stressvolle en uitgebreide voorbereiding kijken, met uiteindelijk een perfecte Marokkanse bruiloft volgens een traditioneel wedding design.
De Marokkaanse cultuur kent een tweedaags bruiloft, het hennafeest en de trouwdag zelf. Hoe gaat het er op zo’n Marokkaanse bruiloft eigenlijk aan toe?
In vergelijking met de bruiloften in Marokko, zijn die hier in Nederland minder traditioneel. Desalniettemin is een traditioneel plan met een moderne twist aan het wedding design de grondslag voor de Marokkaanse bruiloft in Nl. Voor dat wij het daar over gaan hebben, beginnen we bij het begin.
Hand vragen:
Voordat het bruidspaar kan trouwen moet de bruidegom zijn ouders overhalen, om de hand te vragen van de bruid. Als zijn ouders instemmen wordt er contact gelegd met de ouders van de toekomstige bruid. Tegenwoordig kiezen de bruidspaar vooraf voor elkaar en komt uithuwelijking minder voor.
Tijdens het handvragen vraagt de bruidegom om de toestemming van de ouders van de bruid om met hun dochter te mogen trouwen. Zonder toestemming van de ouders mag het meisje niet trouwen. Dit kan komen door dat zij vinden dat de jongeman misschien niet goed is voor haar, maar dit komt zelden voor.
Na het handvragen is de voorbereiding van de bruiloft in volle gang. Vrijwel snel wordt de trouwdatum gekozen.
Henna dag
De bruid maakt zich gereed voor een tweedaagse feest. De eerste dag is de hennadag. Deze dag is vaak alleen voor dichtstbijzijnde familieleden. In de avond van de hennafeest zijn er alleen maar vrouwen. Je kan het zien als een soort vrijgezellen feest.
De handen en voeten worden door een ziyana (bruid beautystyliste) bewerkt met henna. De ziyana is de vrouw die de toekomstige bruid twee dagen lang gaat opmaken, aankleden en ervoor zorgt dat ze er tiptop uitziet op de foto’s.
De bruidegom heeft ook een henna dag. De henna wordt op de pink van de bruidegom geplaats of in een vorm van een rondje op zijn handpalm. De bruidegom wordt in zijn huis met een groepje jongens toegezongen.
Bruidsschat:
De welbekende bruidsschat is ook bij de Marokkaanse ouders een eeuwenoude traditie. De bruid ontvangt dan van de bruidegom een geldbedrag. Van de bruidsschat mag niets worden besteed aan de huishouding. Tijdens het huwelijk heeft de man niet het recht om aan haar bruidsschat te komen. Sterker nog, hij mag er niets over vragen.
Trouwen voor de wet:
In Nederland is het verplicht om voor de wet te trouwen. Het bruidspaar trouwt minstens een paar maanden voor de geplande bruiloft, voor de Nederlandse wet.
Islamitisch trouwen:
Islamitisch trouwen is een verplicht aspect. De imam moet het huwelijk voltrekken. De imam zegent het huwelijk van het paar, in het bijzijn van de ouders van de bruid en de bruidegom.
Trouwdag
Marokkaanse bruiloften zijn erg kleurrijk. Iedere genodigde loopt er met een kleurtje bij. Vaak zie je de traditionele jurken bij de vrouwen, de Caftan en de Takshita.
De trouwdag verloopt als volgt; de bruid wordt opgehaald door de bruidegom, met een stoet van vrienden en familieleden van de bruidegom.Vaak worden er eerst foto’s gemaakt in een park of op een mooie plek naar keuze. De bruid heeft dan haar witte trouwjurk aan. ’s Avonds gaan zij naar de feestlocatie waar ze het grote traditionele feest houden. Tijdens de bruiloft wisselt de bruid minstens 4 keer van kapsel, sieraden, schoenen en jurken. De bruidegom draagt ook tijdens het feest traditionele kleding, vaak is het een lange witte jurk tot aan de knie met een broek eronder en Marokkaanse schoenen.
De bruid en de bruidegom zitten op een podiumpje, op twee tronen, ze zijn tenslotte de prins en de prinses van de avond. Om de kleding van de bruid en bruidegom goed te laten zien, worden zij bij een kleding verwisseling, op een koningsstoel gezet, zij worden door een aantal mannen op de schouders getild.
De bruid sluit de avond af met haar witte trouwjurk. Er wordt melk en dadels gegeven, deze staan symbool voor reinheid en vruchtbaarheid.
Het paar snijdt de taart aan en de ringen worden omgedaan. De bruid en bruidegom nemen afscheid van de gasten en de ouders. Wanneer de bruid van haar moeder en vader afscheid neemt vallen vaak een paar tranen. Vervolgens rijdt het bruidspaar samen naar huis, hun nieuw getrouwde leven tegemoet